apnet.gr

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Παρ03052021

Last updateΤρι, 08 Απρ 2014 10pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Home ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Με…μπακαλόχαρτα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται»

«Με…μπακαλόχαρτα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται»

Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση απαντούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ στον ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη, ο οποίος σήμερα τους κοινοποίησε με έγγραφο, το οποίο δε φέρει καμία σφραγίδα ή υπογραφή, την από 11-06-13 «απόλυσή» τους. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «είμαι άκυρες και παράνομες οι απολύσεις» τους και πως «η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρανομεί, αρνούμενη να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που διατάσσει να επανέλθει κανονικά το σήμα της ΕΡΤ στην Ελλάδα και τον κόσμο». Μάλιστα, σημειώνουν προς τον ειδικό διαχειριστή ότι την «παράνομη απόφαση» για το μαύρο στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα «την ακύρωσε η ίδια η κοινωνία και η παγκόσμια κοινότητα».

Και υπογραμμίζουν, στην ανακοίνωσή τους: «Κρίμα όμως που ο διαχειριστής στη λάσπη και τις συκοφαντίες που εκτόξευσαν εναντίον μας ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο Σ. Κεδίκογλου, προσθέτει την περιφρόνηση στέλνοντάς μας ένα ανυπόγραφο και έωλο νομικά χαρτί. Με… μπακαλόχαρτα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Μαζικά και με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε να κρατάμε ανοιχτή την ΕΡΤ, να διαφυλάσσουμε τη δημόσια περιουσία και να επιμένουμε».

Όπως αναφέρουν οι typologies.gr της εφημερίδας «Το Παρόν», «το έγγραφο δεν έχει καμία αξία, αφού δεν διαθέτει τα απαραίτητα όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία, όπως η σφραγίδα της εταιρείας και οι υπογραφές των δύο συμβαλλόμενων. Οι απολύσεις είναι επίσης άκυρες, καθώς έγιναν με καθυστέρηση από το κλείσιμο της εταιρείας (11.06.2013) από τους Γιάννη Στουρνάρα και Σίμο Κεδίκογλου και δεν συνοδεύονται από ρητή αναφορά καταβολής των δόσεων της αποζημίωσης. Είναι άκυρες όμως και προς το σκέλος του “ξαφνικού θανάτου” της εταιρείας και σε εκείνο των ομαδικών απολύσεων».

Το έγγραφο Μάναλη

Στο έγγραφο, «που θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν μία καλοστημένη φάρσα», όπως λένε οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, υπενθυμίζεται στους 2.656 εργαζομένους ότι η σύμβαση εργασίας ή έργου, έχει λυθεί από 11 Ιουνίου του 2013. Και σημειώνεται: «Έναντι της νόμιμης αποζημίωσης, που δικαιούστε θα σας καταβληθούν αποδοχές δυο μηνών».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «μέχρι την παράδοση των παντός είδους περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή σας και για τα οποία είστε υπεύθυνος-η στο πλαίσιο των καθηκόντων που απορρέουν από την εκτέλεση της λυθείσας σύμβασής σας, τον κανονισμό και κάθε σχετική γενική ή ειδική ανάθεση καθηκόντων, εξακολουθείτε να έχετε την ευθύνη για υποχρεούστε στη διαφύλαξη τους».

Η απάντηση των εργαζομένων προς τον ειδικό διαχειριστή, στο τελευταίο αυτό σημείο, δεικτική:«Αφού ο ίδιος έχει αρνηθεί ουσιαστικά μέχρι στιγμής να ασκήσει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, μας νομιμοποιεί απολύτως να διαφυλάξουμε την περιουσία της ΕΡΤ. Του υπενθυμίζουμε, ότι αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή. Καλό θα ήταν, να ενημερώσει σχετικά και τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μας καλεί να “απελευθερώσουμε” το κτίριο».

ΠΟΕΣΥ: Δεν υποκαθιστούν τη νομιμότητα οι επιστολές Μάναλη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, με ανακοίνωσή της, σχολιάζει με σκληρό τρόπο τις επιστολές Μάναλη. Οι επιστολές «δεν αποκαθιστούν ούτε στο ελάχιστο τον παράνομο χαρακτήρα της απόλυσης του συνόλου των εργαζομένων στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Οι απολύσεις παραμένουν παράνομες και άκυρες, παρά την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να τους προσδώσει εκ των υστέρων επίφαση νομιμότητας», τονίζει.

«Η παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου, όπως ενδεικτικά η υποχρέωση τήρησης του έγγραφου τύπου και της προσήκουσας καταβολής της προβλεπόμενης αποζημίωσης απόλυσης, καθώς των διατάξεων που επιβάλλουν την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης και μεταβολής του προσώπου του εργοδότη, είναι ενδεικτικές της έλλειψης σεβασμού προς βασικές δικαιοπολιτικές επιλογές, οι οποίες έχουν ιστορία δεκαετιών στην έννομη τάξη», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

1. Μπορούμε να νικήσουμε!

2. Το μεγάλο φαγοπότι της ΕΡΤ είναι το πράσινο φως για μαζικές απολύσεις και γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις παντού

3. Συντονισμός των συνδικάτων: νέο βήμα ή ένα βήμα μετέωρο;

4. Είναι απλώς ζήτημα Δημοκρατίας;

5. Ελπιδοφόρος Συντονισμός Ομοσπονδιών για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών

6. Κύριε Μενουδάκο, μήπως η... Ιστορία επαναλαμβάνεται;

7. Τα κροκοδείλια δάκρυα του Βαγγέλη Βενιζέλου για την ΕΡΤ

8. Τσίπρας: Η κυβέρνηση στρώνει το «χαλί» για τους ημέτερους στη νέα ΕΡΤ

9. Τα καλά και συμφέροντα του «τσάρου της φαυλοκρατίας»

10. Ο Γιάννης λογοκρίνει και απειλεί

11. Το προμελετημένο έγκλημα κατά της Δημοκρατίας και της ελέυθερης έκφρασης δεν θα περάσει. Η Δημόσια Ρ/Δ είναι και θα παραμείνει ανοιχτή

12. Σίμο, μας κοροϊδεύεις;

13. Αυτόνομη Παρέμβαση: Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Τηλεόραση

14. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι και δικό μας αγώνας!

15. Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς: Μπορούμε να τους ανατρέψουμε, όλοι στους δρόμους

Χρήσιμες πληροφορίες