apnet.gr

Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Τρι05212019

Last updateΤρι, 08 Απρ 2014 10pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Home ΑΡΘΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Καλομοίρης: Εξοντώνουν εργατική τάξη και λαό για ένα παράνομο και επαχθές χρέος

Καλομοίρης: Εξοντώνουν εργατική τάξη και λαό για ένα παράνομο και επαχθές χρέος

Ομιλία του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρη Καλομοίρη, στην απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 16/7/2013

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση έχοντας ταυτιστεί πλήρως με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των τραπεζιτών, σε πλήρη εναρμόνιση με τις εντολές της Ευρωπαϊκή Ένωσης και των δανειστών συνεχίζει και κλιμακώνει την ανήλεη επίθεση ενάντια στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, οδηγώντας ταυτόχρονα στην καταστροφή την οικονομία και ολόκληρη την κοινωνία.

Την ίδια ώρα που απλόχερα μοιράζουν πάνω από 100 δισ. ευρώ στις τράπεζες, για να σώσουν τους τραπεζίτες, βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση, οδηγούν στο κλείσιμο εργοστάσια και επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν το «μάρμαρο», αδιαφορώντας για την έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας.

Το νέο μίνι μνημόνιο που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλή, «συμπληρώνει» και επιταχύνει την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και απαιτήσεων των τροικανών «συμμάχων».

Μετά τις επιστρατεύσεις στο ΜΕΤΡΟ, στους Ναυτεργάτες και την προληπτική επιστράτευση στην εκπαίδευση, το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση, το κλείσιμο και τις απολύσεις σε Κατσέλη, Τσιμέντα Χαλκίδος, ΜΕΒΓΑΛ, ΝΕΟΣΕΤ και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι δανειστές εκβιάζουν και απειλούν. Δηλώνουν ότι, αν δεν γίνουν εδώ και τώρα απολύσεις στο δημόσιο τομέα και αναπροσαρμογή του φορολογικού σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την πληρωμή των δανείων, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την εκροή των δόσεων στην ελληνική κυβέρνηση. Οι τροϊκανοί ζητάνε κάθε φορά θυσίες για να διατηρήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και του κεφαλαίου και εν τέλει για να ξεπεράσουν την κρίση σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Η κοινωνική βαρβαρότητα δεν έχει τελειωμό. Η αστική τάξη, τα κόμματα που την υπηρετούν, τα ΜΜΕ και σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ φέρνουν τον κοινωνικό, εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους.

Μέσα από το πολυνομοσχέδιο προωθείται η απαίτηση του κεφαλαίου για την κατάργηση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, νέα φορομπηχτικά μέτρα τίθενται εν ισχύ, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες διαλύονται. Ταυτόχρονα διαμορφώνονται οι όροι προκειμένου να προωθηθεί ένα νέο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο το φθινόπωρο, η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέα λουκέτα σε οργανισμούς του Δημοσίου, κατάργηση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και νέες δραματικές μειώσεις σε μισθούς – συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οι τροϊκανοί «σύμμαχοι» έχουν τόσο θράσος που τολμούν με τις αποφάσεις τους να κλείνουν ακόμα και σχολεία, να απολύουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, να ανακοινώνουν λουκέτα σε νοσοκομεία και απολύσεις στην υγεία, να βάζουν υπό επιτροπεία τους Δήμους και να ετοιμάζουν το κλείσιμο κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης, όπως βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η κυβέρνηση, η τρόικα και το Υπουργείο Παιδείας χτύπησε, αυτή τη φορά την καρδιά της κοινωνίας, εκεί που ζει και ανασαίνει και διαμορφώνεται το πιο ευαίσθητο κομμάτι της, η νεολαία της.

Με μια μονοκοντυλιά καταργεί 2 ειδικότητες από τη Γενική και 50 από τις 110 ειδικότητες στην Τεχνική Εκπαίδευση (ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ). Kαταργώντας τις ειδικότητες αυτές:

- Καταργεί τις επιθυμίες και τις ανάγκες χιλιάδων μαθητών

- Τους απαγορεύει να σπουδάσουν στο δημόσιο σχολείο τους την ειδικότητα

που έχουν επιλέξει

- Τους στέλνει χάρισμα στον ιδιωτικό τομέα (ΚΕΚ-ΙΕΚ)

- Τους κατευθύνει στη «μαθητεία», δηλ. στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία (εθίζοντας έτσι τα παιδιά μας στο γενικευόμενο μοντέλο εργασίας και ζωής, που θρέφει το σύστημά τους: δουλειά χωρίς δικαιώματα, ετοιμάζοντας τους δούλους του 21ου αιώνα

- Πετάει στη διαθεσιμότητα-απόλυση 2.472 εκπαιδευτικούς.

Είναι τυχαίο που χτύπησαν πρώτα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, το χώρο όπου προσφεύγουν τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας και επιζητούν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση;

Αλλά, δεν σταματούν εδώ.

- Κλείνουν / συγχωνεύουν σχολεία

- Αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα

- Αυξάνουν το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών

- Καταργούν την ενισχυτική διδασκαλία

- Κλείνουν τις σχολικές βιβλιοθήκες

- Συρρικνώνουν την ειδική αγωγή

- Απολύουν από τα σχολεία τους φύλακες και αύριο έχουν σειρά οι καθαρίστριες.

- Έχουν έτοιμο το δήθεν «Νέο» Λύκειο, από το οποίο με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α΄ Λυκείου (που, όπως και οι άλλες, θα είναι έξω και πάνω από τα μέτρα και τις δυνατότητες των παιδιών και του σχολείου) θα κατορθώσουν να διώξουν μεγάλο κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού.

Σκοπός τους: η διαμόρφωση νέων που θα έχουν μάθει από πολύ μικρή ηλικία την ήττα και θα έχουν μειωμένες απαιτήσεις από την κοινωνία.

Το δαιμόνιο σχέδιό τους είναι πια ορατό: ευτελίζουν με άθλια προπαγάνδα χρόνων και με την σχεδόν ανύπαρκτη πια χρηματοδότηση το δημόσιο σχολείο, αναστέλλουν τη λειτουργία των φορέων που υπηρετούν τη δημόσια λαϊκή υγεία, τη δημόσια παιδεία, τη δημόσια ενημέρωση, τον πολιτισμό, έτσι ώστε να μην είναι δυνατό να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους και στη συνέχεια συκοφαντούν τους ανθρώπους – λειτουργούς των υψίστων αυτών υπηρεσιών στο λαό.

Κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος και ξεπουλάνε στο κεφάλαιο όλα τα δημόσια αγαθά: Υγεία - Περίθαλψη - Πρόληψη - Συνταξιοδότηση - Παιδεία – Πολιτισμό - Ενημέρωση - Νερό - Καθαριότητα - Ασφάλεια της χώρας - Ενέργεια - πλουτοπαραγωγικές πηγές – Δρόμους – Λιμάνια – Συγκοινωνίες - Τουρισμό-Νησιά… Όλα μετατρέπονται σε εμπόρευμα και υποτάσσονται στο σύγχρονο θεό: ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.

Και εμείς, οι εργαζόμενοι, που είμαστε οι μόνοι ιδιοκτήτες όλων αυτών των αγαθών, με τους μισθούς φτώχιας (μέχρι να μας απολύσουν …) δε μπορούμε πια να συμμετάσχουμε στη νομή αυτών των αγαθών που είναι καρπός του ιδρώτα μας .

Το σχέδιό τους είναι μακιαβελικό : η υλική και ηθική εξόντωσή μας.

Περισσεύουμε οι άνθρωποι στο σύστημά τους. Πλεονάζουμε παντού…

Φτάνει!

 • Η χώρα μας μάς ανήκει.

 • Τα σχολεία ανήκουν στο λαό, στα παιδιά μας.

 • Είναι δημόσια – λαϊκή περιουσία.

 • Έχουν χτιστεί με τον ιδρώτα και με το αίμα μας.

 • Δεν μπορούν να μας τα πάρουν.

 • Δεν μπορούν να τα κλείσουν, γιατί δεν τους ανήκουν

 • Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να τα κλείσουν

 • Δεν έχουμε το δικαίωμα απέναντι στα παιδιά μας.

Ούτε ένα βήμα παρακάτω.

Γιατί το επόμενο βήμα τους είναι να απολύσουν τους μαθητές από τα σχολεία.

Είναι πλέον προφανές ότι με συνέπεια και μεθοδικότητα προωθείται ένα άγριο νεοφιλελεύθερο σχέδιο κατάλυσης της Αυτοδιοίκησης, ως αυτόνομου διακριτού πόλου του δημόσιου χώρου και μετατροπή της σε διοικητικό μηχανισμό του κράτους, με περιορισμένες αρμοδιότητες. Πλέον, ο κίνδυνος δεν είναι αυτός της «καχεκτικής» Αυτοδιοίκησης, αλλά της «κλινικά νεκρής» Αυτοδιοίκησης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μόνιμο «θύμα», περιορίζεται συνεχώς το κοινωνικό της έργο, συρρικνώνονται οι υπηρεσίες της, «πληρώνει» τις πολιτικές του Μνημονίου και της τρόικας. Η Αυτοδιοίκηση έχει καταδικαστεί σε οικονομικό μαρασμό και μετατρέπεται σταδιακά σε απολύτως εξαρτημένη από την κυβέρνηση και το κράτος - υπηρεσία.

Καταγγέλλουμε και από αυτό το βήμα την κυβέρνηση για το κλίμα καταστολής και αστυνομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλλει η Κυβέρνηση προχωρώντας σε συλλήψεις εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη χθεσινή κινητοποίηση και διαμαρτυρία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο των απολύσεων και της διάλυσης του Δημοσίου Τομέα.

Καταγγέλλουμε την ηγεσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη την ηγεσία της ΓΑΔΑ που συνεχίζουν αυτές τις μέρες την απαράδεκτη τακτική να κλείνουν του σταθμούς του μετρό επιδιώκοντας να συντηρούν το κλίμα τρομοκρατίας κηρύσσοντας το κέντρο της πόλης σε κατάσταση πολιορκίας.

Προειδοποιούμε ότι η επιχείρηση καταστολής των εργατικών και κοινωνικών αγώνων δεν θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων ούτε θα αναστείλουν τους αγώνες ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες το εθνικό έγκλημα εκποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αφού ζήσαμε στις αρχές του χρόνου το καταφανές άδικο και οδυνηρό σπάσιμο της τράπεζας σε καλή και κακή, σήμερα βλέπουμε να της δίνεται η χαριστική βολή μέσω της χαριστικής παράδοσης του ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank, αφού είχε προηγηθεί η παράδοση πακέτο της νέας Proton.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει το ξεπούλημα της κερδοφόρου ΕΥΔΑΠ στο 4ο τρίμηνο του 2013, ενώ γίνεται αναφορά και στις ΕΛΒΟ, ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ. Ανερυθρίαστα οι κυβερνώντες βλέπουν το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό και καταστρέφουν τους βασικούς πυλώνες της ντόπιας παραγωγής και απασχόλησης.

Εμείς επιμένουμε:

Παιδεία, υγεία ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όλα τα παραπάνω προωθούνται ως προαπαιτούμενα για να εκταμιευτεί σε δόσεις η δόση των 8,1 δις ευρώ, ώστε να αποπληρωθεί το χρέος.

Εμείς τους λέμε:

Το υπέρογκο και δυσβάσταχτο κρατικό χρέος είναι βαθιά άδικο και ταξικό ενώ μεγάλο μέρος του είναι παράνομο και επαχθές. Οι εργαζόμενοι δεν αναγνωρίζουν αυτό το χρέος του ελληνικού λαού, πέραν του ότι έχει καταστεί εκ των πραγμάτων μη βιώσιμο διότι δεν μπορεί να εξυπηρετεί και πολύ περισσότερο να αποπληρωθεί χωρίς να εξοντωθούν οι εργατική τάξη και ο λαός.

Η καταγγελία, ακύρωση και κατάργηση των νεοαποικιακών δανειακών συμβάσεων και η άμεση χωρίς όρους και μνημονιακές υποχρεώσεις διαγραφή του κρατικού χρέους, πέρα από δίκαιη και αναγκαία είναι θεμελιώδη προϋπόθεση για να απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την ανατροπή της λιτότητας και την υλοποίηση ενός προγράμματος άμεσης ανακούφισης του εργαζόμενου κόσμου.

Ο αγώνας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και στην εκπαίδευση, αλλά και ο συνεχιζόμενος για τέταρτη εβδομάδα αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ και οι χιλιάδες λαού που στέκονται αλληλέγγυοι, κόντρα σε προεδρικά διατάγματα και σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αλλά και στις απειλές της καταστολής από την δικομματική πλέον συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μας δείχνουν τον δρόμο. Αναδεικνύουν τις δυνατότητες του κινήματος και φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.

Δείχνουν δυνατοί, μα στην πραγματικότητα φοβούνται μήπως ξεσπάσει η λαϊκή οργή και αγανάκτηση. Γι΄ αυτό προσπαθούν να σβήσουν εν τη γενέσει τους τις σπίθες που δημιουργούνται. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν με την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών, αυτό προσπαθούν να κάνουν με τον αγώνα όλης της κοινωνίας για τη ΕΡΤ.

Μοναδική απάντηση στη βαρβαρότητα είναι η μαζική λαϊκή ανυπακοή στην πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, το δυνάμωμα της πάλης και ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης. Nα συντονίσουμε τους αγώνες μας. Για έναν εργατικό και λαϊκό ξεσηκωμό που θα τους ανατρέψει, μαζί με την πολιτική τους, τις κυβερνήσεις, τα μνημόνια και όλη τη βάρβαρη επίθεσή τους.

- Ας το πάρουμε απόφαση:

 • Η μοίρα μας είναι κοινή.

 • Ο βηματισμός μας από εδώ και πέρα πρέπει να είναι αποφασιστικός, αγωνιστικός και συντονισμένος.

Ο κλήρος που μας έλαχε είναι βαρύς.

- Όλοι μαζί εργαζόμενοι και άνεργοι, επιστήμονες και φοιτητές, επαγγελματίες και αγρότες:

 • Να διαλύσουμε το σκοτάδι, το φόβο και τη σιωπή που θέλουν μα επιβάλλουν παντού και όχι μόνο στις οθόνες μας.

 • Είναι στους ώμους μας να κρατήσουμε το φως.

ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!

ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Ο ΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

“Προσμένουν την ώρα, δεν κοιμούνται,

Δεν πεθαίνουν… Τούτο το χώμα

Είναι δικό τους και δικό μας δε

Μπορεί κανείς να μας το πάρει”

ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΘΕΙΣ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Χρήσιμες πληροφορίες